Salata de rosii si castraveti este o prezenta apetisanta pe mesele romanilor, cu predilectie in sezonul cald. Ce ai zice, insa, daca ai putea sa o consumi pe indelete si iarna? Se poate! Si nu! Nu trebuie neaparat sa cumperi legume proaspete, foarte scumpe in aceasta perioada. Avem o reteta de conserva pe care cu siguranta o vei incerca!
Salata de rosii si castraveti pentru iarna. Ingrediente pentru un litru:
- rosii;
- castraveti;
- o jumatate de ceapa;
- 6-7 boabe de piper negru;
- o foaie de dafin;
- o lingurita de sare neiodata;
- o lingurita de zahar;
- 3 linguri de otet de masa 9%;
- apa fiarta si racita.
Salata de rosii si castraveti pentru iarna. Mod de preparare:
- spala bine castravetii;
- acopera castravetii cu apa rece si lasa-i la hidratat pentru 3 ore;
- elimina capetele castravetilor, apoi taie-i in rondele(marimea sa fie de circa 5 milimetri);
- spala rosiile;
- elimina cotoarele si eventualele zone alterate ale rosiilor;
- taie rosiile in mici felii;
- curata ceapa, spal-o si tai-o in jumatati de semiluna, cu grosimea de 3-4 mm.
- pune pe straturi legumele in borcane sterilizate, in care ai adaugat foi de dafin. Poti incepe cu un strat de rosii, peste care vei pune un strat subtire de ceapa;
- adauga un strat de castraveti si inca unul de ceapa;
- continua cu inca un strat de rosii si castraveti;
- adauga boabele de piper negru, sarea, zaharul si otetul in borcane;
- toarna apa fiarta si racita in borcane, pana le umpli;
- acopera borcanele cu capace sterilizate, dar nu le inchide ermetic;
- pune borcanele intr-o cratita inalta, cu fundul tapetat cu o carpa curata;
- toarna apa rece in cratita, astfel incat sa acoperi trei sferturi din inaltimea borcanelor cu ea;
- sterilizeaza la foc mic borcanele pentru 10-12 minute din momentul clocotirii apei;
- scoate pe rand borcanele si inchide-le ermetic;
- intoarce conservele cu capacele in jos, apoi inveleste-le cu o patura/haina groasa;
- lasa borcanele asa pana se racesc complet(cam o zi);
- muta salata de rosii si castraveti la locul de pastrare(beci, pivnita, debara).
Spor la treaba si pofta buna!
Citeste si: Salata de dovlecei