Supa de pasare se poate obtine dupa preferinte din gaina, pui sau curcan, cu deosebirea ca pasarea tanara fierbe mai repede.
Totusi, daca preferati supa de gaina, aceasta are mai multa tarie, este mai grasa si multi considera ca are un gust mai concentrat, de aceea o prefera.
Ingrediente:
- 1 ½ kg carne,
- 4 litri apa,
- 2 morcovi frumosi,
- o radacina patrunjel,
- ½ radacina telina,
- 2 cepe,
- sare.
Mod de preparare:
##STEP##
Se curata pasarea bine, se spala si se transeaza. ##END STEP##
##STEP##
Se pune la foc mic, intr-o oala descoperita, carnea. ##END STEP##
##STEP##
Supa trebuie sa fiarba la foc potrivit, in clocote mici; numai astfel sucul va iesi treptat din carne si supa va fi mai limpede. ##END STEP##
##STEP##
Cand incepe sa dea in clocote, se ia spuma cu o lingura speciala cu gauri si se toarna o lingura de apa rece. ##END STEP##
##STEP##
Aceasta face sa se mai ridice un rand de spuma la suprafata, care este iarasi inlaturata. Operatia se repeta inca odata. ##END STEP##
##STEP##
Cand supa nu mai are nici o urma de spuma deasupra, se sterge spuma uscata de pe marginea oalei cu o carpa umeda, dar foarte curata si se adauga sare, mai putina decat se cere, deoarece supa scade la fiert, si se sareaza. ##END STEP##
##STEP##
Se adauga zarzavatul curatat si spalat. Se pot adauga la supa, o data cu zarzavatul si maruntaiele de pasare. Dupa ce s-au pus toate acestea se acopera oala, pentru ca supa, sa nu scada prea tare, lasand totusi o mica deschizatura si se fierbe la foc potrivit pana este gata. ##END STEP##
##STEP##
Trebuie sa fiarba neintrerupt cel putin trei ore, insa numai in clocote mici. ##END STEP##
##STEP##
Cand este gata, se strecoara si numai atunci i se adauga garnitura cu care dorim sa o servim la masa. ##END STEP##
Din zeama de supa se poate prepara si un pilaf consistent cu legume sau ciulama ca la mama acasa. Pentru supa de pasare puteti folosi doar tacamul, in timp ce pieptul si copanele pot fi folosite la prepararea felului doi.