Cum sa faci Lohikeitto, supa de somon. Reteta finlandeza

Cum sa faci Lohikeitto, supa de somon. Reteta finlandeza

Finlanda are o bucatarie destul de simpla, dar gustoasa, bazata pe ingrediente naturale precum pestele, cartofii, fructele de padure si cerealele integrale. Azi, iti prezentam o supa de somon foarte populara in tara celor 1000 de lacuri: Lohikeitto.

Lohikeitto. Ingrediente (4 portii):

- 400 g de file de somon (fara piele si oase);

- 4 cartofi medii;

- un morcov;

- o ceapa;

- un litru de supa de peste sau apa;

- 200 ml de smantana pentru gatit (30% grasime);

- o frunza de dafin;

- o lingurita de sare;

- o jumatate de lingurita de piper alb macinat;

- o legatura de marar proaspat;

- o lingura de unt.

Lohikeitto. Mod de preparare:

- curata cartofii, morcovul si ceapa.

- taie cartofii cuburi, morcovul rondele subtiri, iar ceapa marunt.

- taie fileul de somon in bucati potrivite.

- topeste untul si caleste ceapa la foc mic intr-o oala mare. Ceapa trebuie sa devina translucida.

- adauga morcovul si cartofii, apoi toarna supa de peste (sau apa).

- adauga frunza de dafin si fierbe la foc mediu timp de 15 minute, pana cand cartofii se inmoaie.

- pune bucatile de somon in oala si fierbe inca 6-7 minute, pana cand pestele este gatit.

- toarna smantana si condimenteaza cu sare si piper alb.

- opreste focul si adauga mararul tocat marunt.

- lasa supa sa se odihneasca pentru cateva minute inainte de servire(se vor imbina aromele).

- lohikeitto se serveste fierbinte, alaturi de paine de secara finlandeza (Ruisleipä) si, optional, cu un strop de lamaie pentru un plus de prospetime.

Spor la treaba si pofta buna!

Citeste si: Cum sa faci supa miso

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Sarbatorile pascale au o traditie culinara bogata in Romania si nu numai. Astazi, iti prezentam o reteta...
Ajiaco este o supa traditionala columbiana, preparata in special in Bogota. Este o mancare bogata si cremoasa,...
Finlanda are o bucatarie destul de simpla, dar gustoasa, bazata pe ingrediente naturale precum pestele, cartofii, fructele...