Lohikeitto. Ingrediente (4 portii):
- 400 g de file de somon (fara piele si oase);
- 4 cartofi medii;
- un morcov;
- o ceapa;
- un litru de supa de peste sau apa;
- 200 ml de smantana pentru gatit (30% grasime);
- o frunza de dafin;
- o lingurita de sare;
- o jumatate de lingurita de piper alb macinat;
- o legatura de marar proaspat;
- o lingura de unt.
Lohikeitto. Mod de preparare:
- curata cartofii, morcovul si ceapa.
- taie cartofii cuburi, morcovul rondele subtiri, iar ceapa marunt.
- taie fileul de somon in bucati potrivite.
- topeste untul si caleste ceapa la foc mic intr-o oala mare. Ceapa trebuie sa devina translucida.
- adauga morcovul si cartofii, apoi toarna supa de peste (sau apa).
- adauga frunza de dafin si fierbe la foc mediu timp de 15 minute, pana cand cartofii se inmoaie.
- pune bucatile de somon in oala si fierbe inca 6-7 minute, pana cand pestele este gatit.
- toarna smantana si condimenteaza cu sare si piper alb.
- opreste focul si adauga mararul tocat marunt.
- lasa supa sa se odihneasca pentru cateva minute inainte de servire(se vor imbina aromele).
- lohikeitto se serveste fierbinte, alaturi de paine de secara finlandeza (Ruisleipä) si, optional, cu un strop de lamaie pentru un plus de prospetime.
Spor la treaba si pofta buna!
Citeste si: Cum sa faci supa miso