Cum sa prepari ciorba de varza acra cu afumatura

Ciorba de varza acra cu afumatura este un preparat traditional delicios, ideal pentru zilele reci de iarna. In cele ce urmeaza iti prezentam o reteta clasica pentru aceasta minunatie culinara.

Ciorba de varza acra cu afumatura. Ingrediente:

- 500 g de afumatura (costita afumata, kaizer, ciolan afumat sau carnati afumati);

- 500 g de varza murata (tocata marunt);

- o ceapa mare (tocata fin);

- un morcov (dat pe razatoarea mare);

- un pastarnac (optional, dat pe razatoarea mare);

- 2 cartofi (taiati cuburi);

- un ardei gras (tocat cubulete);

- 200 ml de suc de rosii sau 2 linguri pasta de rosii;

- 2 linguri de ulei;

- o legatura de leustean proaspat/ patrunjel;

- 3 foi de dafin;

- o lingurita de boia dulce;

- piper boabe, dupa gust;

- sare, dupa gust;

- 2 l de apa/ supa de oase (daca ai).

Ciorba de varza acra cu afumatura. Mod de preparare:

- daca folosesti ciolan afumat, fierbe-l in apa timp de jumatate de ora pentru a indeparta excesul de sare.

- taie afumatura in bucati potrivite.

- caleste legumele. Intr-o oala mare, pune uleiul si caleste ceapa pana devine translucida.

- adauga morcovul, pastarnacul si ardeiul, amestecand 2-3 minute.

- pune si o lingurita de boia pentru culoare si aroma.

- adauga afumatura. Pune bucatile de afumatura peste legume si mai caleste totul 2-3 minute.

- adauga apa sau supa de oase peste amestec si lasa amestecul sa fiarba 20-25 minute.

- adauga foile de dafin si cateva boabe de piper.

- adauga varza si cartofii. Pune varza murata tocata si cartofii in oala. Daca varza este foarte acra sau sarata, o poti clati inainte cu apa rece.

- lasa amestecul sa fiarba pana cand cartofii si varza sunt moi (circa 20 de minute).

- adauga sucul de rosii. Spre final, toarna si sucul sau pasta de rosii, amesteca bine si mai lasa ciorba sa fiarba 5-10 minute.

- gusta si mai adauga sare, daca mai este necesar (tine cont ca afumatura si varza murata sunt deja sarate).

- asezoneaza. Opreste focul si adauga leusteanul tocat marunt pentru un plus de prospetime.

- serveste ciorba fierbinte, dupa ce ii adaugi putina smantana. Merge si cu un ardei iute.

Spor la treaba si pofta buna!

Citeste si: Cum sa faci supa de galuste