Ciorba de varza acra cu afumatura este un preparat traditional delicios, ideal pentru zilele reci de iarna. In cele ce urmeaza iti prezentam o reteta clasica pentru aceasta minunatie culinara.
Ciorba de varza acra cu afumatura. Ingrediente:
- 500 g de afumatura (costita afumata, kaizer, ciolan afumat sau carnati afumati);
- 500 g de varza murata (tocata marunt);
- o ceapa mare (tocata fin);
- un morcov (dat pe razatoarea mare);
- un pastarnac (optional, dat pe razatoarea mare);
- 2 cartofi (taiati cuburi);
- un ardei gras (tocat cubulete);
- 200 ml de suc de rosii sau 2 linguri pasta de rosii;
- 2 linguri de ulei;
- o legatura de leustean proaspat/ patrunjel;
- 3 foi de dafin;
- o lingurita de boia dulce;
- piper boabe, dupa gust;
- sare, dupa gust;
- 2 l de apa/ supa de oase (daca ai).
Ciorba de varza acra cu afumatura. Mod de preparare:
- daca folosesti ciolan afumat, fierbe-l in apa timp de jumatate de ora pentru a indeparta excesul de sare.
- taie afumatura in bucati potrivite.
- caleste legumele. Intr-o oala mare, pune uleiul si caleste ceapa pana devine translucida.
- adauga morcovul, pastarnacul si ardeiul, amestecand 2-3 minute.
- pune si o lingurita de boia pentru culoare si aroma.
- adauga afumatura. Pune bucatile de afumatura peste legume si mai caleste totul 2-3 minute.
- adauga apa sau supa de oase peste amestec si lasa amestecul sa fiarba 20-25 minute.
- adauga foile de dafin si cateva boabe de piper.
- adauga varza si cartofii. Pune varza murata tocata si cartofii in oala. Daca varza este foarte acra sau sarata, o poti clati inainte cu apa rece.
- lasa amestecul sa fiarba pana cand cartofii si varza sunt moi (circa 20 de minute).
- adauga sucul de rosii. Spre final, toarna si sucul sau pasta de rosii, amesteca bine si mai lasa ciorba sa fiarba 5-10 minute.
- gusta si mai adauga sare, daca mai este necesar (tine cont ca afumatura si varza murata sunt deja sarate).
- asezoneaza. Opreste focul si adauga leusteanul tocat marunt pentru un plus de prospetime.
- serveste ciorba fierbinte, dupa ce ii adaugi putina smantana. Merge si cu un ardei iute.
Spor la treaba si pofta buna!
Citeste si: Cum sa faci supa de galuste