Cum putem depista si trata probleme de prostata?

Cum putem depista si trata probleme de prostata?

Prostata este o parte a sistemului reproducator masculin, care inmagazineaza 25-30% din sperma si ajuta la ejaculare.

Este localizata sub vezica urinara, in fata intestinelor, are forma de nuca, cu o circumferinta de aproximativ 6 cm si incercuieste o parte a uretrei.

Iata o serie de informatii bine de stiut, in acest sens:

1

Exista patru afectiuni ale prostatei: prostatita, hipertrofia prostatei de tip beningn, prostadinia si cancerul de prostata.

- Prostatita reprezinta o inflamare a prostatei, ce poate crea disconfort in zona pelviana si care poate fi cauzata de o infectie.

- Hipertofia prostatei de tip benign se refera la marirea prostatei si este comuna pentru barbatii cu varste de peste 50 de ani.

- Prostadinia este o boala cronica a prostatei, caracterizata prin durere in zona pelviana.

- Cancerul de prostata poate fi fatal. Este o forma de cancer cu evolutie lenta, care depistat la timp, poate fi vindecat. Barbatii cu varsta peste 50 de ani ar trebui sa-si faca periodic un control in acest sens, deoarece cancerul de prostata reprezinta a doua forma de cancer ca rata de mortalitate in cazul barbatilor si adesea nu prezinta deloc simptome.

2

Este important sa cunoasteti simptomele problemelor de prostata, deoarece cele 4 afectiuni, descrise mai sus, pot avea simptome similare, cum ar fi: disconfort/durere, dificultati si frecventa neobisnuit de mare la urinare, dureri in timpul ejacularii, sange in urina sau sperma, scaderea libidoului si disfuctionalitati erectile. Daca prezentati vreuna dintre simptomele de mai sus, este indicat sa cereti ajutor specializat, deoarece orice problema de prostata este bine sa fie diagnosticata si tratata la timp.

3

Consultati-va de urgenta medicul. Acesta va aplica un tratament, in functie de diagnostic. In cazul prostatitei, a hipertrofiei prostatei de tip beningn si a  prostadiniei, tratamentul consta, de regula, in antibiotice. Pot fi administrate calmante si antispasmice in cazul durerilor acute.

4

Uneori poate fi nevoie de operatie, mai ales in cazul hipertrofiei prostatei de tip beningn, cand se aplica metoda rezectiei transuretrale a prostatei, cu scopul de a largi canalul uretral.

5

In cazul cancerului de prostata, diagnosticarea se face cu ajutorul unei biopsii a glandei prostata. Tratamentul acestei afectiuni depinde de tipul tumorii: daca este legata de glanda, daca are stadiu de avansare local sau metastazic ( imprastiat in diferite zone ale corpului). Tratamentul poate fi sub forma de: operatie, terapie cu radiatii, crioterapie, terapie hormonala sau o combinatie intre acestea.

6

Va puteti facilita vindecarea, prin remedii naturiste, printr-o dieta corecta, bogata in acizi omega 3, seleniu si antioxidanti, care ajuta la reducerea inflamatiei si ajuta la ameliorarea simptomelor. Se recomanda, se asemenea, evitarea cofeinei, a alcoolului si a mancarurilor pe baza de uleiuri vegetare hidrogenate.

7

Exercitiile Kegel ajuta la intarirea musculaturii din zona pelviana, lucru ce ajuta la diminuarea simptomelor cauzate de problemele de prostata. Pentru a face exercitii Kegel este sufiecient sa va contractati muschii, ca si cum ati opri urinarea; tineti-i incordati 15 secunde, relaxati-va si repetati. Ar fi bine sa faceti aceste exercitii de mai multe ori pe zi.

Nu uitati ca problemele de prostata sunt tratabile si ca este bine sa fie detectate la timp. Faceti-va controale periodice pentru a scapa de aceasta grija.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Cancerul de prostata este o boala cauzata de o tumora maligna metastazica, care porneste din exteriorul prostatei...
Oasele rupte sau fracturate necesita ingrijiri medicale imediate, fiind insotite de anumite simptome, ce depind de severitatea...
Prostata este un organ de marimea unei nuci, localizat sub vezica urinara, care poate fi afectata de...