Cum sa imbunatatesti memoria. Meditatia te ajuta

Memoria este un proces psihic esential pentru evolutia omului. Ea consta in intiparirea, recunoasterea si reproducerea senzatiilor, sentimentelor, miscarilor, cunostintelor din trecut. Altfel spus, viata ar fi inutila fara memorie. Odata cu imbatranirea, memoria are de suferit, mai mult sau mai putin. Din fericire, exista tehnici de stimulare a memoriei. Una dintre ele este meditatia.

Cum sa imbunatatesti memoria. Meditatia te ajuta:

1. Meditatia mindfulness implica concentrarea asupra momentului prezent, adesea prin observarea respiratiei. Aceasta metoda reduce stresul si imbunatateste conexiunile intre regiunile creierului responsabile de memorie.

Meditatia minndfulness. Pasi:

- aseaza-te confortabil pe pat, scaun, folotiu;

- inchide ochii si concentreaza-te pe respiratie;

- atunci cand mintea iti rataceste, adu-ti atentia inapoi.

- fa asta macar o data pe zi.

2. Meditatia ghidata pentru imbunatatirea memoriei. Exista meditatii audio sau video care includ vizualizari pentru memorie, cum ar fi imaginarea unor informatii pe care doresti sa le retii. Gasesti astfel de filmulete inclusiv la liber pe internet.

3. Practica meditatiei cotidiene. Mediteaza la la inceput 5-10 minute pe zi , apoi creste treptat durata pana la o jumatate de ora. Consecventa este cheia pentru obtinerea beneficiilor pe termen lung.

4. Exercitii de meditatie pentru concentrare:

- concentreaza-te pe un cuvant(sa zicem pace)

- practica atentia concentrata pe un obiect fizic, cum ar fi o lumanare aprinsa.

5. Meditatia de relaxare profunda. Tehnicile de relaxare progresiva te ajuta sa reduci tensiunea mentala, ceea ce favorizeaza memorarea mai simpla a informatiilor.

6. Integrarea meditatiei cu alte obiceiuri sanatoase:

- somn de calitate. Meditatia inainte de culcare imbunatateste calitatea somnului, care este esential pentru memorie.

- exercitii fizice. Combinatia dintre exercitii fizice si meditatie maximizeaza beneficiile cognitive.

7. Foloseste tehnici de scanare a corpului. Acest tip de meditatie implica concentrare asupra fiecarei parti a corpului, eliminand tensiunea. Un corp relaxat favorizeaza o minte clara si o memorie mai buna.

Citeste si: Cum sa gestionezi problemele memoriei de scurta durata