Cum sa stopezi eruptia de herpes

Eruptiile de herpes sunt cauzate de doua virusuri: herpes simplex 1 (HSV-1), cel care cauzeaza herpesul oral si herpes simplex 2 (HSV-2), responsabil pentru herpesul genital. Asadar, herpesul este de natura virala nu bacteriana, deci nu poate fi tratat cu antibiotice! De asemenea, virusul ramane latent in organism si se poate declansa in perioade de stres sau atunci cand exista alte slabiciuni ale organismului. Herpesul, indiferent de tip, este foarte contagios. Exista, din fericire, cativa pasi prin care poti preveni reaparitia herpesului si raspandirea acestuia!

Cum sa stopezi eruptia de herpes:

Mergi la medic, daca faci herpes de minimum 3 ori pe an. In aceasta situatie, trebuie sa mergi la medicul specialist! Acesta va face teste de diagnostic pentru a determina tipul de herpes pe care il ai si astfel iti poate oferi tratamentul potrivit. Identificarea infectiei este importanta pentru tratare si prevenirea transmiterii.

Tratament medicamentos. De obicei, herpesul este tratat cu medicamente antivirale. Administrarea acestor medicamente in mod intermitent ajuta la scurtarea duratei si severitatii unei eruptii, in timp ce administrarea zilnica poate ajuta la suprimarea focarului si la reducerea frecventei acestuia cu 70- 80%. Iata lista cu cele mai frecvente medicamente antivirale prescrise de medici in cazurile de herpes: aciclovir, valaciclovir, famciclovir, penciclovir topic si docosanol topic (Abreva)

Poarta haine largi(inclusiv lenjerie intima). Daca suferi o criza de herpes genital, poarta lenjerie intima larga, confectionata dintr-o tesatura respirabila (cum ar fi bumbacul). De asemenea, pe de preferat sa porti pantaloni largi, care sa nu se frece de zonele afectate. Hainele largi au si rolul de a permite aerului sa patrunda in zonele cu herpes si astfel sa se accelereze procesul de vindecare. In niciun caz, nu purta blugi stramti, pantaloni de piele, sau nailon!

Foloseste prezervativul in timpul actului sexual vaginal, oral sau anal. Aplica prezervativul inainte de a incepe orice act sexual si nu renunta la el pana la finalul contactului genital, anal si/sau oral. Prezervativele nu sunt, insa, 100% eficiente in blocarea herpesului! Cea mai sigura metoda este sa renunti la actul sexual, pana cand focarul dispare.

Fa o baie calda/ un dus, pentru a calma zona afectata. Apa calda inactiveaza herpesul si ajuta la oprirea raspandirii focarului. Dupa baie/dus, usuca pielea cu fphn-ul setat pe cea mai joasa temperatura. Daca intampini dureri/dificultati de urinare, ar trebui sa incerci sa urinezi in timpul baii! La fel de important: nu freca pielea cu prosopul, deoarece vei rupe bubitele provocate de herpes!

Foloseste o compresa rece, de 2-3 ori pe zi pentru ameliorarea durerii. Aplica compresa peste ranile prtovocate de herpes. Lasa compresa sa actioneze timp de 2 minute. Indeparteazs apoi compresa si usuca pielea. Repeta procesul de 2-3 ori/zi. Nu folosi prosoapele pentru nimic altceva inainte de a le spala, deoarece virusul este contagios.

Spala-te pe maini, dupa ce atingi ranile. Dupa atingerea pielii afectate, virusul se va afla si pe maini, de unde poate fi transmis cu usurinta altei persoane. Asadar, spala-te bine pe maini cu apa si sapun, dupa ce atingi ranile.

Nu imparti niciun articol oral personal cu partenerul/a sau cu alta persoana. Virusul poate fi transmis cu usurinta, de exemplu, prin intermediul periutei de dinti. Daca tu si partenerul/a tau/ta obisnuiti sa impartiti aceeasi periuta, ar trebui sa va opriti cel putin pana cand eruptia de herpes dispare! De asemenea, evita sa bei din acelasi recipient in timpul unui focar de herpes.

Evita sarutul, la scurt timp dupa incheierea eruptiei. Hepersul oral se transmite rapid prin sarut. Chiar daca virusul a devenit de curand latent, evita sarutul. Ar trebui sa treaca macar o saptamana de la vindecare!

Foloseste o carpa umeda pentru calmarea durerii. Uda o carpa si stoarce-o, apoi aplic-o pe zonele afectate. Las-o sa actioneze cam 15 minute. Durerea si mancarimile se vor calma. In cazul in care pruritul persista, aplica o compresa rece o data pe ora.

Nu te expune la soare. Tine zonele afectate ale pielii ferite de lumina directa a soarelui pentru a preveni eruptiile. Razele solare nu sunt prietenoase in acest caz. Daca ai herpes oral, UV-urile pot provoca o eruptie dureroasa! Asadar, daca urmeaza sa stai in aer liber mai mult de 15-20 minute, aplica un balsam de buze care blocheaza razele solare. Balsamul ar trebui sa aiba un factor de protectie de cel putin 30. Eruptiile cauzate de lumina soarelui sunt rareori o problema pentru persoanele cu herpes genital.

Spala-te cu apa si sapun.  Sapunul si apa calda grabesc vindecarea. Spala ranile provocate de herpes de 2 ori pe zi. Pentru a evita zgarierea sau ruperea bubitelor, sterge incet zona cu un prosop moale si curat. Nu te bandaja, dupa spalarea. Expunerea la aer liber usuca ranile. De asemenea, nu aplica crema antibacteriana pe zonele afectate de herpes.

Ia un antiinflamator nesteroidian fara prescriptie medicala. Crizele de herpes sunt dureroase. De aceea medicamentele pentru durere fara prescriptie medicala reprezinta o modalitate eficienta de a reduce neplacerile. Ibuprofenul sau aspirina sunt recomandate in acest caz! Citeste cu atentie prospectul inainte de administrare. Nu depasi doza zilnica recomandata. Daca hepersul provoaca durere in cavitatea bucala, clateste-te cu putina apa de gura. Aceasta contine un anestezic( solutie vascoasa de lidocaina 2%.).

Ai grija de sanatatea ta! Cel mai eficient mod de a preveni eruptiile de herpes este sa iti mentii un sistem imunitar sanatos si puternic. Altfel spus, cu cat te imbolnavesti mai rar (chiar si cu o raceala obisnuita sau cu gripa), cu atat vei avea mai putine crize de herpes. Sistemul imunitar ramane in parametri optimi daca: dormi intre 7 si 8 ore pe noapte; mananci sanatos si la timp; faci sport de macar 2-3 ori pe saptamana; folosesti un balsam de buze cu factor protectie solara.

Gestioneaza stresul. Nu e usor sa combati stresul, avand in vedere viata cotidiana zbuciumata. Exista, totusi, cateva metode de gestionare a acestuia:

- yoga sau meditatie;

- muzica linistitoare, o baie relaxanta;

- terapie specifica;

- consum de ceai de melisa(roinita. Melisa are proprietati antivirale care pot opri un focar de herpes, indiferent de tipul acestuia din urma. bea cateva cani de ceai de melisa. Imediat ce observi eruptia! Pentru o eficienta sporita, aplica 3-4 picaturi de ulei esential de melisa direct pe rani. Maseaza usor zona cu un tampon de bumbac.

Citeste si: Metode naturiste de tratare a herpesului genital