Cum sa-ti controlezi starile de nervozitate

Cum sa-ti controlezi starile de nervozitate

Starile de nervozitate apar ca raspuns de supravietuire a corpului, in fata pericolului sau a amenintarilor, fiind cauzate de emisia de substante si a unei cantitati mari de energie, care produs o serie de schimbari neplacute in organism.  

Simptomele cele mai comune ale starilor de nervozitate includ:

o Transpiratie
o Gura uscata
o Tremur
o Fluturi in stomac
o Dificultati de concentrare
o Voce tremuranda
o Puls rapid
o Ameteala
o Respiratie superficiala
o Rosul unghiilor
o Limbaj non-verbal defensiv (incrucisarea mainilor si a picioarelor).

Iata ce puteti face pentru a va controla starile de nervozitate:

Dati dovada de autocontrol, incercand sa va mentineti calmul si sa faceti fata cu brio situatiilor stresante.

Aplicati tehnici relaxante de respiratie, inspirand adanc, mentinand aerul timp de cateva secunde si expirand treptat, cu calm, pentru a va relaxa intregul organism.

Transformati gandurile stresante in afirmatii. De exemplu, in loc sa ca ganditi ca nu sunteti capabili de ceva sau ca nu sunteti suficient de buni pentru a realiza un lucru, puteti sa spuneti ca sunteti cei mai potriviti pentru lucrul respectiv, ca sunteti calificati pentru a face ceva sau ca aveti totul sub control.

Folositi tehnici de vizualizare. De exemplu, daca sunteti ingrijorati in legatura cu un eveniment, imaginati-va ca va aflati deja acolo si ca tot ce faceti este un real succes. Veti putea, astfel, sa evitati starile de nervozitate si sa va pastrati calmul odata aflati in situatia respectiva.

Acceptati-va asa cum sunteti si incercati sa constientizati nivelul aptitudinilor. De exemplu, daca nu sunteti priceputi la a vorbi in public, nu va judecati prea aspru daca gresiti ocazional, cand faceti acest lucru. Fiti realisti si veti reusi sa va pastrati calmul in astfel de situatii.

Faceti miscare, in fiecare zi, pentru a va mentine sanatatea corpului si a mintii si pentru a va pastra calmul, pentru a reduce stesul si pentru a va creste nivelul de energie din organism.

Reglati-va programul de somn, incercand sa dormiti 7-8 ore pe noapte, deoarece oboseala va impiedica sa faceti fata stresului si promoveaza starile de nervozitate.

Scrieti un jurnal, in care sa asterneti pe hartie toate framantarile de peste zi, pentru a putea sa va eliberati de stres si de starile de nervozitate.

Gasiti persoane care se confrunta cu acelasi lucru, cu care sa puteti comunica si carora sa le puteti impartasi starile de neliniste si de nervozitate, pentru a putea gasi solutii la aceasta problema.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Bolile pot avea componenta genetica, ereditara. In aceasta situatie , sunt greu de evitat si trebuie sa...
Oamenii petrec o mare parte din timp la locul de munca. De aceea ar fi indicat sa...
Citeste prospectul medicamentului Persen si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Persen atenueaza urmatoarele...