Gestionarea interactiunii cu hartuitorul:
1. Nu contraataca niciodata. Hartuitorul cauta sa te controleze, fortandu-te sa reactionezi la rautatea sa. Daca cedezi, inseamna ca el/ea a castigat. Nu-i permite, asadar, sa te afecteze atat de tare incat sa te transformi si tu intr-un bully! Cauta momentul adecvat sa te retragi emotional. Spre exemplu, poti numara pana la zece, pentru a te calma si a preveni reactia negativa. Incearca sa respiri adanc. Vei reusi, astfel, sa-ti mentii sub control pornirile negative, care doar par un raspuns adecvat...
2. Fii pozitiv/a. Anuleaza un moment urat decalnsat de hartuitor, raspunzand frumos. Astfel, il vei scoate din jocul sau, deoarece probabil nu a experimentat vreodata acest tip de pozitivitate. Daca hartuitorul observa ca agresiunea sa nu-ti provoaca rau, nu va mai fi interesat sa continue. De exemplu, daca agresorul emotional iti spune ca te-ai ingrasat, raspunde-i pe un ton calm si cu seninatate: Deloc! M-am cantarit si sunt la fel. Ma simt excelent in pielea mea! sau Da. Am pus cateva kilograme. Nu e o problema deloc. Ma simt foarte bine asa cum sunt! Daca hartuitorul face un compliment sarcastic, fals, multumeste-i cu zambetul pe buze. Il vei dezarma negresit.
3. Distanteaza-te de agresorul emotional. Ideal ar fi sa eviti interactiunea cu un astfel de om. Daca fata in fata, e mai dificil, deoarece s-ar putea ca hartuitorul sa stea cu tine in aceeasi casa/birou/scoala, in mediul online e mult mai simplu: iti poti alege cu cine sa comunici si cu cine nu!
4. Invata-l sa te respecte. Daca doar incasezi, fara sa raspunzi, hartuitorul isi va pierde orice urma de respect. Nu intra in jocul sau, adica nu-i raspunde agresiv, dar fa-o intr-o maniera respectuoasa. Redirectioneaza atentia hartuitorului, intrebandu-l scurt si sec, fara sa ridici tonul: De ce spui asta? Ideea e simpla. Trebuie sa ai mereu un raspuns respectuos, dar prompt. Doar asa, hartuitorul va invata sa te respecte si va evita sa te mai atace!
5. Raspunde prompt, dar nu agresiv. Acest comportament stabileste limite. Cum scriam si mai sus, hartuitorul trebuie sa primeasca raspunsuri clare, seci, lipsite de emotie si care sa-i arate ca nu e bine sa te atace! Foloseste expresii precum: Te rog sa te opresti!, E randul meu! Te rog, nu atinge!, Nu e in regula sa faci asta etc
6. Strange dovezi. Noteaza toate aceste elemente de hartuire intr-un jurnal. Daca se intampla online, fa print-screen-uri cu discutiile in care ai fost abuzat/a. Este foarte important sa faci asta! De ce? A. Il poti combate cu propriile sale idei(un hartuitor se contrazice frecvent, aruncand jigniri pe care nu le crede); B. Ai dovezi pentru oamenii legii, in cazul in care lucrurile escaladeaza si doresti sa faci o plangere.
7. Schimba perspectiva. Nu te gandi ca ai in data un hartuitor si ca tu esti o victima. Ia actiunea persoanei respective ca un caz izolat. In fond, nu esti ceea ce spune, cu rautate, cel din fata ta!Asa cum tu nu esti suma celor mai rele lucruri, nici agresorul nu este. Fa tot posibilul pentru a separa hartuitorul de lucrurile rele pe care le face.
Intelegere si amabilitate fata de hartuitor:
1. Reflecta la ceea ce stii despre hartuitor. Intelegerea agresorului te va ajuta sa raspunzi adecvat la actiunile sale. Gandeste-te la tot ce stii despre el: varsta, mediu educational, familie si loc de munca. De cele mai multe ori, un hartuitor provine dintr-o familie in care a fost agresat sistematic. Asadar, comportamentul sau e un raspuns, o dorinta puternica de a elibera durerea si furia inmagazinate in anii adolescentei.Aminteste-ti ca oamenii raniti pot rani alti oameni. Cel mai probabil, hartuitorul tau se confrunta cu probleme emotionale pe care nu stie cum sa le gestioneze. Acesta poate fi primul pas in dezvoltarea empatiei fata de persoana respectiva.
2. Nu judeca. Cand o persoana este nepoliticoasa si chiar agresiva, poate fi natural sa o judeci pentru greselile sale. Nu face asta! In schimb, incearca sa-i arati empatie, compasiune. Pentru a fi mai usor, aminteste-ti ca au fost momente in viata ta cand te-ai purtat urat cu cineva. Arata-i hartuitorului amabilitatea pe care ai vrea sa ti-o arate. Raspunde-i frumos si cu compasiune chiar si atunci cand arata lipsa de politete. Fiind neobisnuit cu comprtamente pozitive, va intelege, intr-un final, ca are nevoie de asa ceva. Daca agresorul emotional face iti inchide mereu usa in fata, raspunde-i deschizandu-i usile!Aceste mici acte de bunatate se aduna si ii arata cum sa se comporte cu sine si cu ceilalti. Saluta-l mereu cu zambetul pe buze. Se va minuna de pozitivitatea si de bucuria ta, pana cand va invata ca trebuie sa incerce sa se schimbe.
3. Cauta elemente comune. Nu exista om care sa fie in totalitate rau!Gandeste-te la lucrurile pe care le ai in comun cu hartuitorul. Doar asa poti dezvolta compasiune pentru el. Spre exemplu, poate amandoi iubiti fotbalul sau un anumit tip de mancare. Cand te ataca emotional, gandeste-te la aceste asemanari pentru a putea sa-ia rati amabilitate.
4. Intra in pielea hartuitorului. Adevarata empatie provine din capacitatea de a intelege perspectiva unei persoane. Daca stii ca hartuitorul a fost hartuit, atunci vei intelege de ce se comporta asa cu tine. De asemenea, agresorul emotiona se poate confrunta cu o situatie personala dificila, care il determina sa atace.
5. Ofera-i conversatii si alte activitati pozitive. Include hartuitorul in anumite zone ale vietii tale. Asa vei construi o relatie sanatoasa. Cere-i, de exemplu, sa te ajute cu ceva sau implica-l in echipa ta. Incet si sigur, vei construi o relatie adecvata si productiva.
6. Apara hartuitorul, cand e atacat. Daca hartuitorului tau I se vorbeste urat, ai face bine sa intervii si sa indemni la calm. Transmite-i celui care il abuzeaza pe hartuitorul tau ca nu procedeaza corect. Intreaba-l apoi pe cel care te ataca de multe ori, daca se simte bine. Va simti putina vina si in timp nu se va mai lua de tine, vazand ca, te fapt, nu esti dusmanul sau.
7. Ajuta hartuitorul. Daca hartuitorul are o dificultate fizica(se chinuie sa ridice un obiect, de exemplu), ajuta-l fara sa stai pe ganduri. Probabil ca isi va aminti toate momentele in care te-a tratat cu rautate si va incepe sa aiba remuscari. Cel mai important: se v gandi de doua ori inainte sa te atace din nou.
Confruntarea cu hartuitorul:
1. Ramai calm/a. Hartuitorii cauta un raspuns emotional. Te va ajuta, asadar, sa raspunzi calm, fara sa arati emotie. Respira adanc. Respiratia profunda te va ajuta sa controlezi o reactie agresiva. O alta modalitate de a ramane calm este sa reflectezi inapoi la un moment in care te-ai simtit fericit/a.
2. Exerseaza gandirea pozitiva. Deseori, un agresor emotional arunca atat de multa negativitate, incat poate fi dificil sa gandesti pozitiv despre tine. Este important sa nu te lasi convins de cele spuse de hartuitor! Daca el/ea iti spune constant ca esti urat/a, uita-te in oglinda in fiecare dimineata si seara, repetand: Sunt frumos/oasa. Sunt puternic/a! Pana la urma, mesajul hartuitorului e doar o opinie, nu un adevar! Ceea ce te simti pentru sine este cel mai important.
3. Cauta sprijin in comunitate. Incearca sa ai si alte interactiuni sociale. Inconjoara-te de oameni pozitivi, care te vor ajuta sa treci peste bullying.
4. Fii bun/a cu tine. Daca nu esti bun cu sine, nu poti fi bun cu tine! Nu te neglija. Chiar daca ai un program incarcat, nu uita de hobby-uri. Astfel, te vei deconecta de la situatia dificila pe care ti-a creat-o hartuitorul.
5. Vorbeste cu o persoana de incredere. Daca hartuitorul te copleseste, s-ar putea sa intri in depresie. Nu te izola, ci cauta sprijin! Familia si prietenii te pot ajuta! Daca situatia e mai grava, apeleaza la ajutorul unui psiholog. Nu e nicio rusine. Cu totii trecem prin clipe dificile, pe care incercam sa le depasim!
Citeste si: Hartuirea sexuala. Cum sa raspunzi glumelor cu tenta sexuala. Aceasta intamplare face inconjurul lumii