De ce te inrosesti la fata si ce se intampla cu organismul tau in acele momente

De ce te inrosesti la fata si ce se intampla cu organismul tau in acele momente

Oamenii reusesc, in mare masura, sa isi controleze reactiile. Nu pe toate si nu in orice conjunctura, insa. Exista si reactii involuntare, pe care, oricat incercam sa le controlam, nu reusim. Este cazul inrosirii/rosetii din obraji, care apare spontan, fara a constientiza. Este, de fapt, o reactie unica, specifica fiintelor umane!

Roseata este o reactie  autentica, unica, care cu greu poate fi explicata. Oamenii de stiinta au gasit anumite raspunsuri, pe care incercam sa ti le transmitem in cele ce urmeaza.

Ce se intampla cu organismul tau cand rosesti. Corpul uman sufera o serie de reactii si un proces, care conduc la momentul in care obrajii capata o culoare rosiatica. Rosirea pare a fi o reactie naturala la ceea ce se numeste sistemul nervos simpatic, care e responsabil pentru unele dintre raspunsurile involuntare rapide ale organismului uman. Cand acest sistem percepe anumite emotii specifice, transmite un mesaj glandelor suprarenale pentru a elibera adrenalina. Acest hormon este, de asemenea, responsabil cu declansarea reactiei de lupta sau de fuga. Cand adrenalina este eliberata, ritmul cardiac creste simtitor. Imediat, se ajunge la expansiunea vaselor de sange, crescand atat nivelurile de oxigen din sange, cat si fluxul de sange. Cercetarile au aratat ca zonele cele mai susceptibile la inrosire, cum ar fi obrajii, gatul si urechile (in special), au o structura anatomica diferita, ce face posibila aceasta reactie spontana si incontrolabila.

Posibile cauze ale rosetii:

- emotii. Rusinea, timiditatea, sentimentul de dragoste sau chiar furia pot declansa inrosirea la fata;

- temperatura. Daca temperatura corpului creste din cauza caldurii sau a efortului fizic, este posibil sa apara roseata. La fel se intampla si in situatii de frig extrem:a urechile, nasul si obrajii se vascularizeaza peste masura;

- febra. Cand temperatura corpului creste din cauza unui proces viral, se instaleaza, frecvent,roseata. In momentul in care febra scade, dispare si rosul din obraji.

- alimente sau bauturi. Consumul de condimentate sau ce contin anumite componente chimice ar putea duce, de asemenea, la inrosirea fetei. Acelasi lucru se poate intampla si atunci cand bei ceva foarte fierbinte.

Teorii care incearca sa explice roseata. Comunitatea stiintifica nu a gasit inca o explicatie precisa pentru roseata! Exista, insa, 3 teorii acceptate de intreaga lume a stiintei. Ele sunt considerate cele mai plauzibile:

- teoria comunicativa. Conform acesteia, roseata are functia de a transmite informatii interlocutorilor nostri sau altor persoane din jur. Practic, in acele momente, am furniza informatii fara a comunica verbal, prin intermediul comunicarii nonverbale! Mai exact, inrosirea ne ajuta sa ne recuperam si sa salvam fata. In acelasi timp, procesul le permite celorlalti sa aiba incredere in noi sau sa o recastige, daca a fost pierduta!

- atentie sociala nedorita. Aceasta teorie sustine ca inrosirea se instaleaza ca un anunt pentru persoana din fata noastra. Mai exact, roseata poate transmite nemultumire. Asa ii aratam celui/celor din jur ca nu suntem suficient bagati in seama sau ca suntem prea bagati in seama! Se poate intampla si cand suntem laudati! Pe scurt, ne inrosim la fata cand persoana/ele din jur fac prea putin sau prea mult in ceea ce priveste comunicarea!

- expunere. In acest caz, roseata ar aparea ca raspuns / consecinta a fricii ca o anumita informatie privata, cum ar fi un secret sau o minciuna, ar putea fi descoperita sau dezvaluita. Conform acestei teorii, roseata se instaleaza pentru a arata ca insinuarea respectiva este adevarata!

Citeste si: Cum sa invingi TIMIDITATEA. 14 sfaturi de care trebuie sa tii cont

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Asocierea iepurasului cu Paștele are radacini stravechi, care combina traditii pagane si crestine. Iata pe scurt cum...
Traditiile de Paște in Romania sunt bogate, variate si adanc inradacinate in cultura populara. Ele difera putin...
Traditia ciocnirii oualor de Paste are origini vechi si se regaseste in multe culturi crestine, fiind un...