Paște. De unde provine traditia ciocnirii oualor

Paște. De unde provine traditia ciocnirii oualor

Traditia ciocnirii oualor de Paste are origini vechi si se regaseste in multe culturi crestine, fiind un obicei simbolic si festiv care are mai multe semnificatii si radacini. Azi, iti oferim o privire de ansamblu asupra acestei traditii atat de cunoscute si de iubite.

Paște. De unde provine traditia ciocnirii oualor? Originea crestina. In traditia crestina, oul este un simbol al vietii noi si al invierii lui Iisus Hristos. Coaja oului reprezinta mormantul, iar spargerea oului simbolizeaza iesirea lui Hristos din mormant, adica Invierea.

Paște. De unde provine traditia ciocnirii oualor? Obiceiul de a ciocni oua. Ciocnirea oualor rosii este un gest ritualic care are loc in prima zi de Paste, in special dupa ce se rosteste formula: Hristos a inviat! - Adevarat a inviat! Aceasta formula are rolul de salut pascal si de reafirmare a credintei in Invierea Domnului.

Paște. De unde provine traditia ciocnirii oualor? Influente precrestine. Simbolismul oului ca inceput al vietii nu este totalmente crestin. Multe culturi asa-zis pagane antice considerau oul un simbol al fertilitatii, al reinnoirii si al primaverii. Odata cu crestinarea Europei, aceste sensuri au fost absorbite si reinterpretate religios.

Paște. De unde provine traditia ciocnirii oualor? Culoarea rosie. In multe regiuni, ouale se vopsesc in rosu, care simbolizeaza sangele lui Hristos varsat pe cruce, dar si viata, vitalitatea, si bucuria reinnoirii.

Paște. De unde provine traditia ciocnirii oualor? Traditii romanesti. La noi in tara, aceasta traditie are si un caracter ludic – exista mici competitii de oua tari, iar in unele zone se crede ca persoana careia oul ii ramane intreg va avea noroc tot anul.

Citeste si: Traditii ciudate de Paște

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Traditiile de Paște in Romania sunt bogate, variate si adanc inradacinate in cultura populara. Ele difera putin...
Asocierea iepurasului cu Paștele are radacini stravechi, care combina traditii pagane si crestine. Iata pe scurt cum...
Sunt o multime de traditii de Paste din toata lumea care noua, romanilor, ni se pot parea...