Torta Pasqualina. Ingrediente pentru aluat:
- 300 g de faina.
- 3 linguri de ulei de masline.
- 150 ml de apa calduta.
- o jumatate de lingurita de sare.
Torta Pasqualina. Ingrediente pentru umplutura:
- 500 g de spanac proaspat (sau mangold).
- 250 gde ricotta.
- 100 g de parmezan ras.
- o ceapa mica tocata fin.
- o lingura de ulei de masline.
- o lingurita de nucsoara rasa.
- sare si piper, dupa gust.
- 5-6 oua (in functie de cat de multe surprize vrei in tarta).
Torta Pasqualina. Mod de preparare:
- amesteca faina cu sarea intr-un castron.
- adauga uleiul si apa putin cate putin, framantand pana obtii un aluat elastic.
- imparte aluatul in doua bucati – una putin mai mare pentru baza tartei.
- acopera-le cu un prosop si lasa-le sa se odihneasca o jumatate de ora.
- pregateste umplutura. Soteaza ceapa in ulei pana devine aurie.
- adauga spanacul si gateste-l pana se inmoaie complet. Lasa-l sa se raceasca si scurge excesul de lichid.
- toaca spanacul marunt.
- amesteca spanacul cu ricotta, parmezanul, nucsoara, sare si piper, intr-un castron mare.
- adauga un ou si amesteca bine. Aceasta e crema principala.
- asamblarea. Intinde bucata mai mare de aluat subtire si tapeteaza cu ea o tava rotunda unsa cu ulei, lasand marginile sa atarne putin peste.
- adauga umplutura de spanac si ricotta.
- cu o lingura, fa 4-6 gropite in umplutura si sparge in fiecare cate un ou crud (ai grija sa nu se sparga galbenusul).
- presara putin parmezan peste fiecare ou.
- intinde cea de-a doua bucata de aluat si acopera tarta.
- sigileaza marginile rasucind-le sau apasand cu o furculita.
- inteapa usor cu furculita capacul tartei ca sa iasa aburul.
- unge cu putin ulei de masline deasupra.
- coace tarta in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius timp de aproximativ 45-50 de minute, pana devine aurie.
- lasa tarta sa se raceasca putin inainte de taiere, pentru ca ouale sa se intareasca. Se poate servi calda sau la temperatura camerei.
Citeste si: Retete internationale de Paste: Capirotada - budinca de paine dulce