Retete internationale de Paste: Torta Pasqualina - tarta cu spanac si ricotta

Retete internationale de Paste: Torta Pasqualina - tarta cu spanac si ricotta

Sarbatorile pascale au o traditie culinara bogata in Romania si nu numai. Astazi, iti prezentam o reteta originara din Italia, mai exact din regiunea Liguria. Ne referim la Torta Pasqualina, o tarta cu cu un aluat subtire si o umplutura cremoasa de ricotta, spanac (sau mangold) si oua intregi ascunse in interior.

Torta Pasqualina. Ingrediente pentru aluat:

- 300 g de faina.

- 3 linguri de ulei de masline.

- 150 ml de apa calduta.

- o jumatate de lingurita de sare.

Torta Pasqualina. Ingrediente pentru umplutura:

- 500 g de spanac proaspat (sau mangold).

- 250 gde ricotta.

- 100 g de parmezan ras.

- o ceapa mica tocata fin.

- o lingura de ulei de masline.

- o lingurita de nucsoara rasa.

- sare si piper, dupa gust.

- 5-6 oua (in functie de cat de multe surprize vrei in tarta).

Torta Pasqualina. Mod de preparare:

- amesteca faina cu sarea intr-un castron.

- adauga uleiul si apa putin cate putin, framantand pana obtii un aluat elastic.

- imparte aluatul in doua bucati – una putin mai mare pentru baza tartei.

- acopera-le cu un prosop si lasa-le sa se odihneasca o jumatate de ora.

- pregateste umplutura. Soteaza ceapa in ulei pana devine aurie.

- adauga spanacul si gateste-l pana se inmoaie complet. Lasa-l sa se raceasca si scurge excesul de lichid.

- toaca spanacul marunt.

- amesteca spanacul cu ricotta, parmezanul, nucsoara, sare si piper, intr-un castron mare.

- adauga un ou si amesteca bine. Aceasta e crema principala.

- asamblarea. Intinde bucata mai mare de aluat subtire si tapeteaza cu ea o tava rotunda unsa cu ulei, lasand marginile sa atarne putin peste.

- adauga umplutura de spanac si ricotta.

- cu o lingura, fa 4-6 gropite in umplutura si sparge in fiecare cate un ou crud (ai grija sa nu se sparga galbenusul).

- presara putin parmezan peste fiecare ou.

- intinde cea de-a doua bucata de aluat si acopera tarta.

- sigileaza marginile rasucind-le sau apasand cu o furculita.

- inteapa usor cu furculita capacul tartei ca sa iasa aburul.

- unge cu putin ulei de masline deasupra.

- coace tarta in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius timp de aproximativ 45-50 de minute, pana devine aurie.

- lasa tarta sa se raceasca putin inainte de taiere, pentru ca ouale sa se intareasca. Se poate servi calda sau la temperatura camerei.

Citeste si: Retete internationale de Paste: Capirotada - budinca de paine dulce

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Sarbatorile pascale au o traditie culinara bogata in Romania si nu numai. Astazi, iti prezentam o reteta...
Tarta cu spanac, branza si marar este o reteta usor de preparat, iar rezultatul este de-a dreptul...