Ce este snookerul si cum se joaca

Ce este snookerul si cum se joaca

Snookerul este un sport cu tac si bile, derivat din mai multe jocuri de biliard. A fost inventat in 1875 de Sir Neville Francis Fitzgerald Chamberlain, un tanar ofiter britanic detasat in India. Astazi te vom introduce in fascinanta lume a jocului supranumit sahul cu bile. De ce e numit asa? Vei intelege din explicatiile ce urmeaza.

Snooker - bile si echipament:

- masa standard de snooker(dreptunghiulara) ce masoara aroximativ 3,6 m pe lungime si 1,8 m pe latime;

- 22 bile, dintre care 15 rosii, una galbena, una verde, una maro, una albastra, una roz, una neagra si una alba; cea din urma se numeste in engleza cue ball si este intotdeauna bila cu care vei lovi celelalte bile, denumite generic bile-obiect.

Snooker - reguli de baza:

- jocul implica folosirea unei bile albe pentru a lovi si introduce alte bile in buzunare, conform unor reguli stricte

- jocul este deschis din zona inferioara a mesei(cea a bilelor inferioare - galbena, verde si maro), adica din D( o zona desenata pe postav care chiar arata ca un D). Aceasta prima lovitura poarta numele de lovitura de deschidere;

- apoi jucatorii cauta sa introduca prima bila rosie si sa ramana bine pozitionati cu bila alba la o bila colorata. Bilele pot fi introduse in oricare dintre cele 6 buzunare disponibile.

- daca bila alba intra in buzunar, atunci jucatorul este penalizat cu fault, iar celalalt poate decide daca joaca el din D sau isi obliga adversarul sa joace.

- bila colorata introdusa este asezata inapoi pe masa pana cand toate bilele rosii sunt eliminate. Fiecare bila colorata are un punct proiectat pe masa. De asemenea, fiecare bila are o valoare, dupa cum urmeaza: bila rosie - un punct, bila galbena - doua puncte, bila verde - 3 puncte, bila maro - 4 puncte, bila albastra - 5 puncte, bila roz - 6 puncte, bila neagra - 7 puncte.

- bilele introduse alternativ produc, astfel, un punctaj care determina castigatorul. Punctele acumulate de un jucator dintr-o singura vizita la masa se numeste break. De exemplu, daca ai reusit introducerea alternativa a 10 bile rosii si tot atatea bile negre, valoarea break-ului tau va fi de 80 de puncte.

- intotdeauna la inceputul jocului exista pe masa de snooker un maxim disponibil de 147 puncte. Acestea sunt punctele virtuale ce se pot transforma in realitate daca un jucator introduce 15 bile rosii in combinatie cu 15 bile negre, apoi inchide masa, adica introduce ultimele bile de pe masa(cele colorate) in ordinea valorica. Mai succint, se introduc 15 bile rosii in combinatie cu 15 bile negre, apoi se introduc in ordine bila galbena, bila verde, bila maro, bila albastra, bila roz si bila neagra. Aceasta se numeste o inchidere de masa cu break maxim, adica break-ul de 147 puncte!!! Explicatie: 15 puncte obtinute de la bilele rosii, 105 puncte(15X7) de pe urma bilelor negre si 27 puncte obtinute din segmentul de colorate(2+3+4+5+6+7 = 27).

- castiga jocul(frame-ul, asa cum popular este cunoscut) jucatorul care puncteaza mai mult.

- faulturi si penalizari. Un jucator este obligat sa atinga cu bila alba(direct sau indirect, adica cu manta) bila obiect(bila ce urmeaza). Daca jucatorul are de atacat o bila rosie, dar nu atinge niciuna, se considera fault si ratare, iar adversarul primeste 4 puncte sau mai multe(daca atinge o bila colorata superioara, faultul va avea valoarea acelei bile, chiar daca bila obiect este o bila rosie). Adversarul va decide urmatoare mutare la masa: poate juca el din pozitia cea noua sau isi poate obliga oponentul sa joace din pozitia initiala sau din cea noua. Altfel spus, arbitrul va reface pozitia initiala, daca i se cere. Daca arbitrul considera ca jucatorul nu are nicio sansa sa atinga bila obiect(se intampla atunci cand traiectoria bilei obiect este obturata de o alta bila sau chiar de un colt al unui buzunar), atunci va striga doar fault, iar jucatorul penalizat nu va mai fi obligat sa joace din pozitia de snooker. Poate juca din pozitia noua sau adversarul o poate face din pozitia respectiva.

- pozitia de snooker. Cum scriam si mai sus, un jucator se afla in snooker atunci cand nu poate ataca pe traiectorie directa o bila obiect. Acestea sunt, in mare, regulile snookerului. Exista si alte chestiuni ce tin de regulament, insa nu are rost sa le impartasim. Le vei invata singur/a, jucand sau urmarind snooker la tv!

Snooker - turnee:

- exista o lista scurta de 3 turnee care se afla ca valoare deasupra tuturor: Campionatul Mondial, Campionatul Regatului Unit si Masters-ul. Acestea sunt denumite generic turnee de Tripla Coroana si sunt cele mai vanate de catre jucatorii de snooker.

- exista, de asemenea, turnee de clasament si turnee invitationale. Toate acestea construiesc calendarul unui sezon.

Snooker - popularitate. Snookerul este un sport foarte popular in Regatul Unit si nu numai. In China este, de asemenea, foarte iubit! Statul chinez a investit foarte multi bani in academiile de snooker, iar rezultate se vad. Circuitul profesionist este plin de jucatori din China. Nici Europa nu e straina de snooker! Tari precum Belgia si Germania, de exemplu, pun mare pret pe acest sport. Belgienii chiar au reusit sa castige titlul mondial prin Luca Brecel! Si in Romania snookerul e foarte iubit! A prins la public, datorita canalului tv Eurosport, care a transmis acest sport inca de la inceputurile anilor 2000. Intre timp, snookerul de la noi tinde spre profesionism, avand chiar si Federatie de profil. Din pacate, deocamdata nu am trimis inca un sportiv la Pro, dar nutrim sperante ca se va intampla in urmatorii ani! Avem destui amatori de calitate. 

Pentru a interactiona cu fanii snookerului din Romania, dar si pentru a afla ultimele informatii din snookerul de elita, te poti inscrie in grupul Romanian Snooker Fans, apasand aici

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ai un lant mai vechi de bicicleta si nu vrei sa renunti la el? Nu l-ai mai...
Snookerul este un sport cu tac si bile, derivat din mai multe jocuri de biliard. A fost...
Ti-ar placea sa schiezi? Inca nu ai avut oportunitatea sa traiesti o astfel de experienta? Indiferent de...