Metode de prim ajutor in cazul fracturilor de oase

Metode de prim ajutor in cazul fracturilor de oase

Oasele rupte sau fracturate necesita ingrijiri medicale imediate, fiind insotite de anumite simptome, ce depind de severitatea fracturii si de modul in care s-a produs.

Iata cateva metode de prim ajutor, prin care puteti sa creati confortul victimei unei fracturi de oase, pana la primirea autorului specializat:

1

Diagnostic timpuriu si tratament:

Chemati ambulanta daca fractura este grava.

Iata cum puteti aprecia gravitatea acesteia:
- Persoana in cauza este incostienta, nu respira si nu are ritm cardiac. In acest caz trebuie sa-i acordati primul ajutor.
- Persoana este palida, transpira, nu poate trage aer in piept si este confuza. Acestea sunt simptomele unei stari de soc.
- Persoana are hemoragie externa severa.
- Persoana este ranita la cap, gat, spate, sold, pelvis sau la parte superioara a picioarelor.
- Membrul fracturat pare deformat si nu are o pozitie naturala.
- Daca persoana se misca sau este atinsa cauzeaza dureri.
- Osul a strapuns pielea (rana deschisa).
- Extremitatile membrului ranit sunt albastre sau amortite.

2

Opriti hemoragia.

Aplicati o presiune usoara, dar directa, pe rana, cu un material absorbant si steril. Daca un obiect a penetrat pielea este interzis sa il scoateti, deoarece puteti provoca o hemoragie grava.
Imobilizati zona fracturata. Puneti persoana intr-o pozitie comoda si nu incercati sa puneti la loc membrul sau osul fracturat, daca acesta nu intrerupe circulatia sanguina.

Folositi pungi de gheata pentru a reduce durerea si inflamatia.

Aplicati-le usor pe zona fracturata. Acest lucru va opri hemoragia, va reduce inflamatia si va diminua durerea. Daca persoana este in stare de soc, ajutati-o sa-si revina la normal. Simptomele socului sunt: piele rece, puls rapid, stari de greata, ochi sticlosi si stare de inconstienta sau de semi-inconstienta.

Puteti trata aceste simptome rugand persoana in cauza sa se intinda si sa-si ridice picioarele putin de-asupra capului, infasurand o patura sau un prosop in jurul persoanei pentru a mentine caldura la nivelul corpului sau intorcand persoana pe o parte, daca are stari de voma sau de greata.

3

Aplicati o atela pe membrul fracturat:  

Imobilizarea membrului fracturat in pozitia in care a fost gasit ajuta la mentinerea pozitiei osului pana cand pacientul primeste ajutor specializat.

Folositi un obiect rigid pe post de atela, cum ar fi: un ziar sau o revista facute sul, bucati de carton sau bete. Daca nu aveti asa ceva la indemana va putei folosi de un obiect vestimentar sau de o patura.

Cuprindeti in atela si zonele ce inconjoara fractura. De exemplu daca persoana in cauza are incheietura de la mana rupta, atunci infasurati ziarul in jurul palmei, a incheieturii si a antebratului, pentru a tine osul nemiscat. Daca persoana are fractura de glezna, atunci infasurati ziarul in jurul labei piciorului, a gleznei si a pulpei de jos.

Intrebati pacientul daca atela nu ii da stari de disconfort si daca nu ii cauzeaza durere, caz in care desfaceti putin legatura.

Asigurati-va ca persoana in cauza primeste ajutor specializat in cat mia scurt timp.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Anual se inregistreaza mii de cazuri de muscaturi de sarpe, in toata lumea. Din fericire, datorita medicinei...
Mersul cu masina pe distante lungi, pe timp de iarna, poate fi mai periculos decat pe timp...
Iata cateva informatii cu privire la primul ajutor in caz de inec: Fiti vigilenti la semnele inecului....